De YouTube-winnaars van het WK voetbal 2018

posted

Frankrijk, Engeland en Polen staan bovenaan de lijst met landen met de meeste abonnees op hun YouTube-kanalen

Dit WK, is er niet alleen actie op het veld – maar ook op YouTube! Alle landen die de trofee najagen (behalve Iran en Saoedi-Arabië) hebben accounts op het videoplatform. De meeste van deze accounts zijn voor de nationale federaties en verenigingen van de landen, maar enkele vertegenwoordigen de nationale voetbalteams zelf. Dit is onder meer het geval in Spanje, Engeland en Duitsland, dit blijkt uit een studie uitgevoerd door Brandboost by Divimove, het creatieve online video bureau van Divimove, gebaseerd op YouTube-gegevens.

De 10 kanalen met de meeste abonnees

Gecombineerd hebben de 10 landen met de meeste abonnees op hun kanalen meer dan 2 miljoen abonnees. Frankrijk (656.000), Engeland (534.000) en Polen (506.000) staan bovenaan de lijst, gevolgd door Brazilië (275.000), Zuid-Korea (81.000), Duitsland (66.000), Japan (55.000), Spanje (45.000), Mexico (38.000) en Argentinië (23.000). Dit weerspiegelt de groeiende vraag van mensen die online video gebruiken om op de hoogte te blijven van het laatste sportnieuws. In feite is de vraag nu zo sterk dat het kanaal dat het langst bestaat, namelijk Engeland, in 2017 meer dan 380 video's heeft geüpload, vergeleken met slechts 52 video’s in 2010 - het jaar waarin het kanaal voor het eerst actief werd, ondanks dat het in 2006 is opgezet – ook begint het kanaal geleidelijk aan eigen indelingen van YouTube te integreren.

De landen die het meest zijn gegroeid: Tunesië en Peru

Tunesië loopt voorop wat betreft de groei van abonnees: in de afgelopen twaalf maanden groeide het aantal abonnees op het kanaal van Tunesië met 1.780% tot 7.000. De video waar de stijging deels aan te danken is was de video van de wedstrijd met Costa Rica, met afbeeldingen van de wedstrijd zelf, de trainingssessie en de aanloop naar de wedstrijd. In de dagen nadat de video was gepubliceerd steeg het kanaal met meer dan 700 abonnees. Hoewel het kanaal geen vast upload schema volgt, toont de groei van het aantal abonnees aan dat het kennen van je publiek en het produceren van actuele content die bij hun interesses past, een succes is op YouTube. Andere landen met hoge groeipercentages van abonnees zijn Peru (575%), Zwitserland (363%), Egypte (247%) en Rusland (198%).

De meest actieve kanalen van dit WK: Portugal, Brazilië en Frankrijk

Wat de meest actieve kanalen betreft, staat Portugal op de eerste plaats met meer dan 1.100 video's die in de afgelopen 12 maanden zijn gepubliceerd. Na Portugal volgen Brazilië (1.000) en Frankrijk (862), gevolgd door Zuid-Korea (605) en Rusland (572). Door regelmatig berichten te delen kunnen de betrokken kanalen gedurende de hele periode een hoog niveau van betrokkenheid bereiken (het aantal 'vind-ikleuks' en reacties) in al hun video's. Portugal ontving meer dan 62.000 'likes' en reacties, terwijl Brazilië en Frankrijk respectievelijk 379.000 en 839.000 kregen. Dit laat zien dat een vast upload schema van content essentieel is voor het creëren van een solide community rond een YouTube-kanaal, niet alleen op het gebied van abonnees, maar ook op het gebied van gebruikersinteractie.

Voor deze studie hebben we gekeken naar de kanalen van de nationale teams die Spanje, Argentinië, Nigeria, Rusland, Tunesië, Australië, Duitsland, Mexico en Engeland vertegenwoordigen. We hebben ook gekeken naar de kanalen van de voetbalfederaties of -verenigingen van de landen die deelnemen aan het WK voetbal, maar geen specifiek kanaal voor hun nationale teams hebben. Het succes van de kanalen werd gemeten door het absolute aantal abonnees en de groei in abonnees. In tegenstelling tot videoweergaven, die gedeeltelijk worden gegenereerd door betaalde pre-roll-campagnes, zijn abonneeaantallen een zeer accurate weerspiegeling van organisch bereik en merkgroei op YouTube. De gegevens voor de studie zijn verzameld tussen mei 2017 en mei 2018.

Australië, Duitsland, Mexico en Engeland vertegenwoordigen. We hebben ook gekeken naar de kanalen van de voetbalfederaties of -verenigingen van de landen die deelnemen aan het WK voetbal, maar geen specifiek kanaal voor hun nationale teams hebben. Het succes van de kanalen werd gemeten door het absolute aantal abonnees en de groei in abonnees. In tegenstelling tot videoweergaven, die gedeeltelijk worden gegenereerd door betaalde pre-roll-campagnes, zijn abonneeaantallen een zeer accurate weerspiegeling van organisch bereik en merkgroei op YouTube. De gegevens voor de studie zijn verzameld tussen mei 2017 en mei 2018.

Terug naar Pers